Ръководство за връщане на данъци от САЩ за притежателите на J-1 виза

J-1 Work & Travel връщане на данъци от САЩ

Десетки хиляди хора се стичат в САЩ със студентски визи J-1 по програма J-1 Work and travel всяка година.

Всеки притежател на J-1 виза има задължение за подаване на данъчна декларация, такъв е закона!

Много притежатели на J-1 виза са объркани от често трудния данъчен жаргон на САЩ. Въпреки това не е толкова лошо, колкото изглежда, и познаването дори малко на Вашите задължения за подаване може да Ви помогне много!

Имайки това предвид, създадохме тази блог статия, която ще отговори на някои често срещани запитвания от притежатели на J-1 виза в САЩ!

 

Съдържание:

 

Притежателите на J-1 виза трябва ли да плащат данъци в САЩ?

Един от най-честите въпроси, които получаваме, е: „освободени ли са от данъци студентите J-1?“.

 Притежателите на J-1 виза в САЩ трябва да плащат данък върху всеки доход с произход от САЩ, който получават по време на престоя си в САЩ.

Колко данък ще плащате ще зависи от редица фактори, като например колко печелите, данъчната ставка във Вашия щат и дали държавата Ви на пребиваване има данъчно споразумение със САЩ.

Има различни данъчни ставки за J-1 виза в зависимост от фактори като вашия доход.

Всички нерезиденти трябва да плащат 10% върху всеки данък върху дохода до $11 600 (данъчни групи за 2024 г.).

Ако печелите повече от тази сума по Вашата програма J-1, трябва да платите 12% данък върху дохода върху сумата между $11 601 и $47 150. Като чужденци, участниците в J-1 трябва да плащат федерални, щатски и местни данъци.

 

Притежателите на виза J1 ще бъдат обложени с данък върху:

  • Надници и компенсации
  • Заплати
  • Бакшиши
  • Лихви
  • Дивиденти
  • Някои стипендии
  • Награди/отличия

 

Определяне на статута Ви на данъчно пребиваване в САЩ с J-1 виза

От жизненоважно значение е да определите статута си на пребиваване, за да подадете подходяща данъчна декларация

Повечето притежатели на J-1 виза в САЩ се считат за чужденци за данъчни цели. Това се определя от така наречения тест за значително присъствие, който се използва от IRS, за да реши дали дадено лице, което не е нито гражданин на САЩ, нито постоянно пребиваващо в САЩ, трябва да бъде обложено с данък като гражданин на САЩ или чужденец, пребиваващ за определена година.

Разликата между двете е, че гражданите на САЩ се облагат с данък върху доходите си в световен мащаб, докато чужденците трябва да отчитат само доходите си от САЩ.

Когато подготвяте данъчната си декларация със Sprintax, нашият софтуер ще определи статута Ви на пребиваване въз основа на информацията, която предоставяте.

 

Попълнете теста за значително присъствие безплатно със Sprintax.

Създай профил

 

 Как да подам J-1 данъчната си декларация?

Крайният срок за подаване на Вашата данъчна декларация в САЩ през 2024 г. е 15 април. Всеки участник в програмата J-1 има задължение за подаване на данъчна декларация.

Ако печелите доходи в САЩ, трябва да подадете данъчна декларация. Изключително важно е да подадете правилно, когато попълвате данъчната си декларация. Неподаването или подаването на несъответстваща с правилата данъчна декларация може да доведе до глоби или санкции. Това също може да застраши Вашите бъдещи заявления за зелена карта или виза в САЩ.

 

Когато подготвяте Вашите данъчни документи в САЩ, ще Ви трябват:

  • Паспорт
  • Датите за влизане и излизане от САЩ при текущото и всички предишни посещения
  • Всички данъчни формуляри, които сте получили (включително Формуляри W-2, 1042-S, и/или 1099 и т.н.)
  • Информация за виза/имиграционен статут – Формуляр DS
  • Социалноосигурителен номер (SSN) или Индивидуален идентификационен номер на данъкоплатеца (ITIN)

 

Попълването на 1040NR може да бъде особено объркващо за нерезиденти, така че е важно да отделите време и да следвате инструкциите. Важно е да запомните, че много от полетата във формуляра няма да се отнасят за Вас и по-голямата част от необходимата информация е Вашата лична информация, доходи, размер на данъка, който сте платили, и сумата, която трябва да Ви бъде възстановена (ако това е приложимо за Вас).

 

Притежателите на J-1 виза могат да подготвят и подадат електронен формуляр 1040NR със Sprintax.

Просто създайте акаунт, за да започнете.

Започнете тук

 

Имам J-1 виза. Кои формуляри трябва да попълня?

1. Ако сте получили доход от източник в САЩ

Ако сте получили доход от САЩ през годината, тогава е изключително вероятно да Ви се наложи да подадете „Формуляр 8843“ и „Формуляр 1040NR“, за да попълните данъчната си декларация.

Ще трябва да въведете Вашето име, настоящ адрес и социалноосигурителен номер (SSN) или IRS индивидуален идентификационен номер на данъкоплатец (ITIN), както и друга обща лична информация.

Формуляр 1040NR е Вашата данъчна декларация в САЩ и можете да я подадете заедно с копие на вашия W2 в края на данъчната година.

Ако сте спечелили доход с произход от САЩ, ще трябва също така да изпратите формуляр W2 „Декларация за заплати и данъци“ или формуляр 1042-S „Доход на чуждестранно лице от източник в САЩ, подлежащ на удържане“ с Вашата данъчна декларация. Това е данъчен документ на IRS, използван от Вашия работодател за отчитане на изплатените заплати на служителите и удържаните данъци. Разделен е на щатски и федерален раздел и има полета с информация за работодателя и подробности за дохода. Вашият работодател трябва да попълни формуляр W2 или 1042-S и той ще Ви го изпрати обикновено до 31 януари.

 

2. Ако не сте получавали доход от източник в САЩ

Ако сте в САЩ и не сте имали доход от САЩ, тогава ще трябва да подадете формуляр 8843 „Декларация за освободени лица с медицинско състояние“.

 

Можете да подготвите своите чуждестранни данъчни документи онлайн със Sprintax.

Подай своята данъчна декларация

 

Има ли някакво освобождаване от данъци за тези с J-1 виза?

Има определени освобождавания от данъци за притежателите на J-1 виза.

Като нерезидент Вие ще бъдете освободени от определени данъци, като например Социално осигуряване и Medicare (данък FICA). Държавата Ви на пребиваване също ще има отношение към това какви данъци ще плащате, тъй като може да имате право на облекчения по данъчна спогодба. Важно е да се отбележи, че като нерезидентен J-1 държател е незаконно да поискате Американски данъчен кредит за възможност (AOTC).

 

Има ли различни освобождавания в зависимост от това дали сте J-1 студент, учител или стажант?

Не, освобождаванията са същите. Понастоящем единственото приспадане, ако няма данъчно споразумение, което е достъпно за всички участници в J-1, е ако приспадането за държавни и местни данъци, които са платили през годината, е ограничено до $10 000.

Те важат и за притежателите на виза J-2. Тези визи се дават на съпрузи и лица на издръжка на притежатели на J-1 виза.

 

Колко данък ще платите?

За данъчната 2024 година нататък всички чуждестранни лица трябва да платят 10% данък върху доходите до $11 600. И ако спечелите повече от тази сума по Вашата програма J-1, трябва да платите 12% данък върху дохода върху сумата между $11,601 и $47,150.

 

Мога ли да приспадна таксата си за подновяване на J-1 виза в моята данъчна декларация?

Не. За съжаление всички разходи, свързани с молбите за J-1 виза, не са допустими като данъчни облекчения.

Могат ли притежателите на J-1 виза да се възползват от предимствата на данъчната спогодба?

Повечето участници в J-1 (например Работа & пътуване и Au pair) не могат да се възползват от данъчни спогодби.

Въпреки това, студенти, учители, изследователи, учени и ковчежници могат да се възползват от определени данъчни спогодби, ако отговарят на изискванията.

 

Заявяване на лица на издръжка във Вашата J-1 данъчна декларация

Гражданите на Канада, Мексико и Южна Корея и J-1 студентите и стажантите от Индия, които използват данъчната спогодба между Индия и САЩ, имат право да предявяват иск за своите лица на издръжка чрез формуляра 1040NR.

САЩ имат договори за данък върху доходите с различни чужди държави, които могат да повлияят на подаването на данъци, ако страната Ви на пребиваване е включена в тях. За чужденци, които не пребивават в страната, тези договори често могат да намалят или премахнат данъците в САЩ върху различни видове лични услуги и други доходи. Това може да варира от всичко като пенсии, лихви, дивиденти, лицензионни възнаграждения и капиталови печалби.

Страните по-долу, оцветени в тъмно синьо, имат данъчно споразумение със САЩ:

САЩ има данъчни споразумения с всяка от следните държави:

САЩ има данъчни споразумения с:

Armenia

Australia Austria AzerbaijanBangladeshBarbados
Belarus Bulgaria CanadaChina Cyprus Czech Republic
Denmark Egypt Estonia Finland FranceGeorgia
Germany Greece Hungry Iceland India Indonesia
Ireland Israel Italy Jamaica JapanKazakhstan
KoreaKyrgyzstanLatvia Lithuania Luxembourg Malta
Mexico MoldovaMorocco Netherlands New Zealand Norway
Pakistan PhilippinesPoland Portugal Romania Russia
Slovak Republic

Slovenia

South Africa Spain Sri lanka Sweden
SwitzerlandTajikistanThailandTrinidadTunisiaTurkey
TurkmenistanUkraineVenezuela United Kingdom
Uzbekistan
Обикновено за студенти, стажанти и обучаващи се с визи J-1 предимствата на данъчните споразумения са приложими за 4-5 години. За учители и преподаватели границата е около 2-3 години.

Ако Вашата страна няма данъчна спогодба със САЩ или спогодбата не обхваща вида доход, който печелите, тогава трябва да платите данък върху този доход.

 

Къде да изпратя своя формуляр за J-1 данъчна декларация?

Адресът, на който изпращате съответните си данъчни формуляри, ще зависи от това къде сте пребивавали по време на престоя си в Щатите.

По принцип ще изпратите данъчните си формуляри до Отдела по вътрешните приходи на Министерството на финансите, в който и щат да се намирате. Трябва да проверите уебсайта на IRS, ако все още не сте сигурни къде да изпратите формулярите си.

 

Неподаване на данъчна декларация

Ако не подадете данъчните си формуляри след програмата J-1, може да подлежите на санкции и лихви.

Санкцията за късно подаване е 5% от сумата на допълнителните дължими данъци за всеки месец, в който декларацията Ви е закъсняла (до максимум 25%). Ако подадете повече от 60 дни след крайната дата, минималната санкция е $485 (след 31 декември 2023 г.) или 100% от неплатения Ви данък, което от двете е по-малко.

Неспазването на Вашите данъчни задължения може също да доведе до отказ на виза за САЩ в бъдеще.

 

Подаване на съвместна данъчна декларация при брак

Непребиваващи чужденци, които са женени, не могат да изберат да подадат съвместна декларация за брак при никакви обстоятелства. Те винаги трябва да подават отделни декларации, дори ако имат право да предявят иск за издръжка.

Лица на издръжка могат да бъдат заявени само в една от декларациите на съпрузите. Вижте раздел „Можете ли да поискате лица на издръжка във Вашата J-1 данъчна декларация?“ по-горе за повече подробности.

Могат ли притежателите на визи J-1 и J-2 да подават документи съвместно?

Притежателите на визи J-1 и J-2 не могат да избират да подават данъците си съвместно. Това се дължи на факта, че нерезидентите в САЩ не могат да подават данъците си заедно.

 

Колко данъци се връщат на притежателите на J-1 виза?

Има много причини, поради които на участник J-1 може да се дължи възстановяване на данъци.

Ето защо винаги е добра идея да подадете данъчната си декларация и да проверите колко можете да поискате.

Всъщност, средното федерално възстановяване на данък J-1 е $665.

Нещо повече, може също да имате право на възстановяване на щатски данък – в зависимост от щата, в който сте живели и работили.

Sprintax може да Ви помогне да определите дали Ви се дължи възстановяване на данъци в САЩ.

 

Как да поискам възстановяване на данък?

Много международни студенти по J-1 виза имат право да поискат възстановяване както на федерални, така и на щатски данъци. Можете да направите това, като подадете данъчната си декларация.

Да го направите сами често може да бъде стресиращо, но Sprintax прави възстановяване на Вашите данъци лесно!

 

Подгответе данъчната си декларация лесно със Sprintax – онлайн софтуерът за подаване на данъчни декларации за нерезидентни чужденци.

 

Колко време отнема получаването на директен депозит за възстановяване на J-1 данък?

Точните срокове се определят от IRS и са различни за всяко възстановяване на данъци, така че е трудно да се постави точен график за Вашето възстановяване. Времето за обработка на хартиени данъчни декларации е около 4-6 седмици от момента, в който данъчната декларация бъде получена от IRS. Трябва да оставите още 1-2 седмици за изпращане по пощата.

 

Връщате ли данъците си по-бързо с директен депозит?

Продължителността на обработката на хартиените данъчни декларации е същата като при онлайн. Получаването на директен дебит обаче е по-бързо от осребряването на чек във Вашата банка.

 

Мога ли да ускоря възстановяването на J-1 данъка?

Да, ако подадете декларация преди крайния срок 15 април 2025 г., Вашата данъчна декларация за 2024 г. вероятно ще бъде обработена по-бързо, отколкото ако я оставите за последния ден.

Това се дължи на обема на данъчните декларации, които ще трябва да бъдат обработени, когато настъпи крайният срок.

 

Кой може да ми помогне с моята данъчна декларация за J-1 виза ?

Sprintax е предпочитаният нерезидентен партньор за TurboTax и единственият онлайн федерален и щатски софтуер за самоподготовка на данъци за нерезиденти в САЩ.

Чрез създаването на акаунт в Sprintax можете лесно да подготвите напълно попълнен и съвместим формуляр 1040NR (данъчна декларация за чужденци) и формуляр 8843.

Sprintax също така ще ви помогне да поискате максималното законно възстановяване на данъци. Със Sprintax можете:

  • Да си спестите време и стрес!
  • Определите статута си на пребиваване
  • Подгответе напълно отговаряща на изискванията данъчна декларация за САЩ
  • Подадете формуляр 1040-NR електронно (критерии за допустимост)
  • Увеличете максимално си възстановяването на щатския данък
  • Възползвайте се от нашата денонощна възможност за чат на живо

 

Подгответе Вашите данъчни документи със Sprintax сега

Изискайте възстановяване на J-1 данък

 

Мога ли да подам данъчна декларация за J-1 виза електронно?

Всяка година Sprintax помага на много J-1 държатели да подадат електронно своите федерални данъчни декларации.

За да разберете дали отговаряте на условията за електронно подаване на данъци, вижте нашето ръководство за електронно подаване тук.

Ако не отговаряте на условията за електронно подаване, Sprintax може да Ви помогне вместо това да подадете данъчна декларация на хартия.

За да започнете, просто се регистрирайте или влезте тук.

 

Какво означава „Законът за намаляване на данъците и заетостта“ (‘Tax Cuts and Jobs Act’) за студентите по J-1 виза?

‘Tax Cuts and Jobs Act’ има широкообхватни ефекти за всички данъкоплатци в САЩ – но особено за тези, които се осмеляват да учат, за стаж или за работа и пътуване в Щатите.

Тъй като повечето от тези промени бяха активирани през януари 2018 г., жизненоважно е всички нерезиденти да разберат своите данъчни задължения и права в САЩ.

Основната промяна за нерезиденти е свързана с това, което е известно като „лично освобождаване“.

Преди въвеждането на законопроекта всеки нерезидент, който работи в САЩ, имаше право на лично освобождаване от $4,050. С други думи, ако сте работили в САЩ с J-1 виза през 2017 г., бихте могли да получите до $4050, без да плащате данък. Личното освобождаване също беше основното средство, което нерезидентите можеха да използват, за да получат възстановяване на федералния си данък.

Въпреки това от 1 януари 2018 г. (и до 2025 г.) личното освобождаване беше намалено от $4050 на $0. Премахването на личното освобождаване означава, че общият облагаем доход се е увеличил за всички нерезиденти.

Важно е да се отбележи, че тези изменения не засягат сезона за подаване на данъчни декларации за 2017 г. (и предишния). Така че, ако сте работили в САЩ с J-1 виза през 2017 г., все още можете да се възползвате от личното освобождаване.

 

 

0 Shares:
You May Also Like